Što bi trebao izbjegavati tijekom razgovora za posao?

Razgovor za posao ključna je prilika da potencijalnim poslodavcima pokažeš svoje vještine, kvalifikacije i osobnost uživo. Međutim, određene pogreške mogu brzo pokvariti dojam koji ostavljaš i umanjiti tvoje šanse za dobivanje posla. Istražiti ćemo uobičajene pogreške, koje mogu ostaviti negativan dojam tijekom razgovora za posao i dati savjete kako ih izbjeći.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa
Table of contents
Sadržaj

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Kako bi ostavio pozitivan dojam i povećao si šanse za dobivanje posla, važno je biti svjestan uobičajenih zamki koje treba izbjegavati tijekom razgovora. Nastavi čitati i saznaj na što treba pripaziti. 👇

Nedostatak pripreme

Kada te pozovu na razgovor, moraš znati da se obavezno moraš dobro pripremiti. Tako ćeš izbjeći krive odgovore na pitanja koja ti poslodavac može postaviti u vezi same tvrtke.

Pogreške i kvalifikacije na razgovoru

Isto tako, ako ne istražiš vrijednosti, ciljeve i industriju tvrtke, može se činiti da se nisi potrudio i to ukazuje na nedostatak interesa otvoreno radno mjesto. Zato se pobrini da razumiješ proizvode ili usluge organizacije te najnovije trendove u indsutriji. Prouči opis posla, kako bi mogao objasniti kako tvoje vještine odgovaraju ulozi.

Loš govor tijela

Često zaboravimo važnost neverbalne komunikacije. Ako verbalno komuniciraš jedno, a tvoje tijelo neverbalno šalje drugu poruku - tvoj sugovornik će uvažiti neverbalno.

💡 Znaš li da tijekom poslovnog sastanka, a samim time i na intervjuu za posao, neverbalna komunikacija čini čak 60%-80% razgovora? To znači da se svaki tvoj pokret broji i priča svoju priču.

Zato nije toliko niti neobično da tvoj govor tijela može uvelike utjecati na to kako te poslodavac vidi. Može biti da nervozni pokreti nogom ukazuju na trenu, a može biti i da se ne osjećaš ugodno.

📌 Kako bi ostavio dobar dojam, važno je izbjegavati negativan govor tijela poput pogrbljenosti, prekriženih ruku, vrpoljenja ili izbjegavanja kontakta očima. Umjesto toga, pokušaj zadržati pravilno držanje, aktivno slušaj svoje sugovornike, koristi geste i izraze lica kako bi pokazao svoj entuzijazam. Korištenje snažnog i samouvjerenog govora tijela može itekako pomoći da ostaviš pozitivan dojam na razgovoru za posao.

Brbljanje ili nedostatak konciznosti

Tijekom razgovora za posao, važno je učinkovito komunicirati davanjem jasnih i preciznih odgovora. Nemoj govoriti u prazno niti davati zamršene odgovore. Obavezno pažljivo slušaj pitanja ispitivača i strukturiraj svaki svoj odgovor s uvodom, popratnim primjerima i zaključkom. Čak i ako ti se čini da nešto možeš puno dublje prokomentirati, imaj na umu da su sažeti odgovori preferirani od strane osobe koja ti postavlja pitanja na razgovoru za posao. Jednostavno je tako lakše procijeniti znanje potencijalnog zaposlenika.

Negativnost ili blaćenje prošlih poslodavaca su česte pogreške i kvalifikacije na razgovoru za posao

Intervju za posao je prilika da ostaviš pozitivan i profesionalan dojam. Izbjegavaj pričati negativno ili kritizirati prethodne poslodavce, kolege ili iskustva. Umjesto toga, usredotoči se na ono što si naučio, kako si se razvijao i pozitivne aspekte svojih prošlih iskustava. To ne znači da potencijalni poslodavac nebi suosječao s tobom, vać da će primijetiti nedostatak profesionalizma i konstruktivnog stava. Razgovor za posao jednostavno nije prilika za razmjenu negativnih iskustva i pokazuje poslodavcu da ćeš po svom odlasku početi u istom svjetlu prikazivati njihovu tvrtku.

Pogreške i kvalifikacije na razgovoru

Nedostatak entuzijazma ili interesa

Ako želiš impresionirati potencijalne poslodavce tijekom intervjua, važno je pokazati istinski entuzijazam za priliku. Pazi da ne ispadneš nezainteresiran ili bez entuzijazma. Možeš pokazati svoju strast prema industriji, tvrtki i radnom mjestu postavljanjem pronicljivih pitanja, isticanjem svog znanja i izražavanjem svoje želje da pomogneš organizaciji da uspije.

Neuspjeh prikazivanja vaših vještina i postignuća

Tijekom intervjua svakako pokaži svoje vještine, postignuća i jedinstvene kvalitete. Nemoj biti previše skroman ili podcjenjivati svoja postignuća. Isplaniraj kako ćeš predstaviti konkretne primjere, koji ilustriraju tvoju stručnost, vještine rješavanja problema i uspješne rezultate prošlih na prethodnim pozicijama. Jasno objasni kako te tvoja iskustva čine savršenim izborom za posao.

Neadekvatno istraživanje o ulozi

Ako misliš briljirati na razgovoru za posao, morat ćeš dobro proučiti radno mjesto za koje se prijavljuješ. Jednostavno nedostatak razumjevanja zahtjeva i odgovornosti posla tijekom intervjua nije baš dobar pokazatelj, odnosno lako će ti umanjiti šansu da dobiješ taj posao.

Odvoji vrijeme za analizu opisa posla, identificiraj ključne vještine i kvalifikacije. Pripremi primjere koji pokazuju kako je tvoje iskustvo u skladu sa svim tim zahtjevima i budi spreman razgovarati o tome kako možeš doprinijeti ciljevima organizacije.

Neprikladna ili neinformirana pitanja

Postavljanje relevantnih pitanja pokazuje tvoj angažman i istinski interes za poziciju. Međutim, izbjegavaj postavljati pitanja na koja se može lako odgovoriti temeljnim istraživanjem ili ona koja se fokusiraju isključivo na osobne koristi ili plaću. Umjesto toga, raspitaj se o kulturi tvrtke, prilikama za rast, izazovima s kojima se tim suočava ili o dugoročnoj viziji tvrtke. To pokazuje da si istinski zainteresiran za tvrtku i ulogu.

Nedostatak samosvijesti

Važno je razumjeti svoje snage i slabosti, kao i kako su one povezane s pozicijom. Na razgovoru izbjegavaj biti previše samouvjeren ili predstavljati kao da nemaš niti jednu manu. Umjesto toga, budi iskren o prostoru za poboljšanje i pokaži volju za učenjem i profesionalnim rastom. Poslodavci cijene samosvijest i sposobnost kontinuiranog razvoja vještina.

Loše upravljanje vremenom

Poštivanje vremena osobe koja provodi razgovor za posao je ključno. Izbjegavaj kasniti, jer se to loše odražava na percepciju o tvojoj pouzdanosti i predanosti. Isplaniraj svoje putovanje unaprijed i pokušaj stići 10-15 minuta ranije. Osim toga, vodi računa o trajanju svojih odgovora. Pripazi da aktivno slušaš, kako bi procijenio odgovarajuću duljinu svojih odgovora, omogućujući uravnotežen i produktivan razgovor.

Kako se pripremiti prije razgovora za posao i izbjeći pogreške?


Priprema za intervju za posao i izbjegavanje pogrešaka su ključni za povećanje tvojih šansi za uspjeh. Evo kako se učinkovito pripremiti za intervju i izbjeći uobičajene zamke. 👇

Pogreške i kvalifikacije na razgovoru

Istražite tvrtku

Temeljito istraži tvrtku, tako da znaš da ideš na razgovor potpuno spreman na sva pitanja. Pročitaj s razumjevanjem njihovu misiju, vrijednosti, proizvode/usluge, najnovije vijesti i trendove u industriji. Ovo znanje će ti pomoći da prilagodiš svoje odgovore i pokažeš svoje istinsko zanimanje tijekom intervjua.

Razumijevanje zahtjeva posla

Pažljivo pregledaj opis posla i identificiraj ključne vještine, kvalifikacije i odgovornosti. Analiziraj kako se tvoja pozadina i iskustvo poklapaju sa zahtjevima i pripremi konkretne primjere koji pokazuju sve tvoje genijalne sposobnosti.

Pregledajte svoj životopis

Prije nego što se uputiš na razgovor, provjeri jel ti se potkrala koja greškica u životopisu. Ponekad se dogodi da ljudi predaju životopis koji nije ažuran i prilagođen poslu za koji se prijavljuju. Pripazi da nisi među njima. Isto tako tvoj CV ti može biti svojevrsna priprema, jer će te poslodavac svakako pitati da uživo prokomentirate tvoja dosadašnja iskustva, postignuća i vještine navedene u životopisu.

Vježbajte uobičajena pitanja za intervju

Vježbaj odgovaranje na uobičajena pitanja za intervju, kao što su "Pričajte mi o sebi", "Zašto ste zainteresirani za ovu ulogu/tvrtku" i "Opišite izazovnu situaciju i kako ste se nosili s njom." Osmisli sažete i dobro strukturirane odgovore, koji ističu tvoje vrline, prednosti, postignuća i sposobnosti rješavanja problema. Razmotri korištenje metode STAR (Situacija, Zadatak, Radnja, Rezultat), kako bi pružio jasne i detaljne primjere.

Pripremite pitanja koja ćete postaviti

Pripremi popis promišljenih pitanja koja ćete postaviti ispitivaču. Ovo pokazuje tvoj interes, angažman i spremnost. Raspitaj se o kulturi tvrtke, dinamici tima, prilikama za rast i izazovima s kojima se organizacija suočava. Svaki poslodavac želi barem jednog takvog kandidata. Izbjegavaj pitanja na koja se može lako odgovoriti temeljnim istraživanjem, jer bi moglo ispasti da nisi uložio vrijeme u istraživanje.

Provedite lažni intervju da se kvalitetno pripremite

Vježbaj lažni intervju uz pomoć učestalih pitanja s razgovora za posao s prijateljem, članom obitelji ili mentorom. To će ti pomoći da lakše odgovaraš na pitanja, poboljšat će tvoje odgovore i skratiti vrijeme koje ti je potrebno da kažeš sve ono što će te prikazati kao idealnog kandidata.

Zamoli obitelj, prijatelje ili mentora da ti iskreno kažu što misle o tvojim odgovorima. Ponekad imamo dojam da sve dobro radimo, no stvarnost je drugačija. Poslodavac će sigurno biti oduševljen kada s lakoćom, kratko i jasno odgovoriš na pitanja. Kako je do toga došlo, neka ostane tvoja mala tajna.

Obuci se profesionalno za razgovor za posao

Odaberi odgovarajuću odjeću koja je u skladu s kulturom i industrijom tvrtke. Kada si u nedoumici, sjeti se da je bolje biti malo previše profesionalno odjeven, nego nedovoljno. Obrati pozornost na osobnu higijenu i osigurajte uglađen i profesionalan izgled.

Pogreške i kvalifikacije na razgovoru

Planirajte logistiku i dođite ranije

Večer prije samog odlaska na razgovor za posao, uzmi si vremena da isplaniraš put. Uzmi u obzir koliko ti vremena treba za putovanje, ali i potencjalne prometne gužve. Svakako prouči ima li tvrtka parking, a ako nema pokušaj pronaći nešto u blizini.

Uzmi u obzir da se od kandidata očekuje da urani, stoga nastoj doći barem 10-15 minuta ranije. To će poslodavac protumačiti kao znak poštovanja i dobre vještine upravljanja vremenom.

Pokažite pozitivan govor tijela

Održavaj samouvjeren i profesionalan govor tijela tijekom cijelog intervjua. Uspostavi kontakt očima, nasmij se, sjedi uspravno i izbjegavaj vrpoljenje ili križanje ruku. Koristi geste i izraze lica, kako bi pokazao zainteresiranost za razgovor i angažiranost.

Slušajte aktivno

Obrati pozornost na pitanja i komentare ispitivača. Pažljivo slušaj kako bi bio siguran da u potpunosti razumiješ što se pita prije nego što formuliraš svoj odgovor. Ovo pokazuje tvoju sposobnost razumijevanja i učinkovite komunikacije.

Izbjegavajte uobičajene pogreške

Vodi računa o uobičajenim pogreškama, kao što je negativno pričanje o prethodnim poslodavcima, nedostatak entuzijazma, brbljanje ili davanje predugih odgovora, neuspjeh isticanja vještina i postignuća te postavljanje neprikladnih ili neinformiranih pitanja. Pogledaj prethodne odjeljke za detaljnije informacije o izbjegavanju ovih zamki.

Kako odgovoriti na teška pitanja u intervjuu

Razgovori za posao često uključuju izazovna ili neočekivana pitanja, koja mogu uhvatiti kandidate nespremne. Ova teška pitanja osmišljena su za procjenu tvoje sposobnosti razmišljanja u hodu, pokazivanje vještina rješavanja problema i pružanje promišljenih i autentičnih odgovora. Nastavi čitati te istraži strategije i tehnike koje će ti pomoći da se uspješno snađeš i odgovoriš na teška pitanja tijekom intervjua.

Ostanite mirni i pribrani

Kad se suočiš s teškim pitanjem, važno je ostati smiren i pribran. Duboko udahni, zadrži dobro držanje i zrači samopouzdanjem. Imaj na umu da je ispitivač zainteresiran za razumijevanje tvog procesa razmišljanja i kako se nosiš s izazovnim situacijama.

Pogreške i kvalifikacije na razgovoru

Aktivno slušanje i pojašnjavanje

Pažljivo slušaj postavljeno pitanje i, ako je potrebno, traži pojašnjenje kako bi bio siguran da ga u potpunosti razumiješ. Parafraziraj pitanje natrag ispitivaču, kako bi pokazao svoje razumijevanje i daj si nekoliko trenutaka da sabereš svoje misli prije nego što odgovoriš.

Zastanite i razmislite

Nemoj žuriti s odgovorima na teška pitanja. Napravi kratku stanku da sabereš misli i organiziraš svoj odgovor. Ova stanka pokazuje da si promišljen i pažljiv u svom pristupu.

Strukturirajte svoj odgovor

Strukturiranje odgovora ključno je kada se baviš složenim pitanjima. Jedna učinkovita metoda je korištenje tehnike STAR, koja označava situaciju, zadatak, akciju i rezultat. Započni kratkim objašnjenjem situacije ili izazova, zatim opiši konkretan zadatak s kojim si se suočio. Zatim detaljno opiši radnje koje si poduzeo da odgovoriš na izazov i na kraju istakni rezultate ili ishode koje si postigao.

Navedite konkretne primjere

Potkrijepi svoje odgovore konkretnim primjerima iz svojih prošlih iskustava. Ilustrirajući svoje stavove situacijama iz stvarnog života, demonstriraš svoje sposobnosti, vještine rješavanja problema i pozitivan utjecaj koji si imao u prethodnim ulogama. Ovi primjeri također čine tvoje odgovore nezaboravnim i privlačnim poslodavcu.

Budite iskreni i autentični

Iako je važno da se istakneš u moru kandidata i to naravno na pozitivan način, izbjegavaj uljepšavanje ili davanje lažnih informacija. Poslodavci cijene iskrenost i autentičnost. Ako nemaš izravan odgovor ili relevantno iskustvo, priznaj to, ali izrazi spremnost za učenje i prilagodbu novim izazovima.

Ostanite pozitivni i konstruktivni

Čak i kada si suočen s teškim ili negativnim pitanjima, zadrži pozitivan i konstruktivan stav. Izbjegavaj kritiziranje prethodnih poslodavaca, kolega ili iskustava. Umjesto toga, usredotoči se na isticanje naučenih lekcija, osobnog rasta i načina na koji bi u budućnosti drugačije riješio slične situacije. Tako ostavljaš dojam da se kontinuirano razvijaš, ne bojiš se priznati pogrešku i tijekom razgovora to će te istaknuti kao vrhunskog kandidata.

Pogreške i kvalifikacije na razgovoru

Naglasite prenosive vještine

Kada odgovaraš na izazovna pitanja, naglasi svoje prenosive vještine koje su relevantne za poziciju za koju se prijavljuješ. Slikovito opiši povezanost između tvojih prošlih iskustava i zahtjeva uloge. Istakni kako se tvoje vještine mogu primijeniti u različitim kontekstima za učinkovito rješavanje teških situacija.

Vježbajte razgovor

Kako biste izgradili samopouzdanje u odgovaranju na teška pitanja, vježbajte lažne intervjue s prijateljem, mentorom ili snimajući sebe. Istražite uobičajena izazovna pitanja za intervju i razvijte dobro promišljene odgovore. Vježbanje će vam pomoći da pročistite svoje odgovore, poboljšate isporuku i podignete svoje samopouzdanje.

Održavajte profesionalizam

Tijekom intervjua zadrži profesionalno ponašanje. Budi pristojan, pun poštovanja i pažljiv. Aktivno slušanje i jasna komunikacija pokazat će tvoju profesionalnost i sposobnost komunikacije tijekom teških razgovora na konstruktivan način.

Kako razgovarati s psihologom?


U razgovoru s psihologom važno je pristupiti interakciji s otvorenošću, iskrenošću i spremnošću da istražiš svoje misli i emocije. Donosimo ti nekoliko smjernica, kako učinkovito komunicirati i razgovarati s psihologom. 👇

Uspostavite odnos i povjerenje

Izgradnja snažnog odnosa sa psihologom presudna je za učinkovitu komunikaciju. Budi otvoren i iskren o svojim osjećajima, brigama i iskustvima. Vjeruj da je psiholog tu da provjeri kako bi se uklopio u radnu okolinu i je li to prava pozicija za tebe. Čak i ako pokušaš lagati, psiholog će to prepoznati.

Budi spreman

Razgovori s psihologom najčešće se sastoje od ispunjavanja testa osobnosti, kognitivnih sposobnosti i sličnih provjera, koje se provode da bi lakše u kratkom vremenu utvrdili kako razmišljaš i koliko je to u skladu s organizacijskim vrijednostima i kulturom.

Nakon toga ćeš imati priliku eventualno odgovoriti na nekoliko kratkih pitanja, koja će ponuditi širu sliku o tebi kao kandidatu.

Budite otvoreni i transparentni

Otvorenost i transparentnost je itekako važna tijekom razgovora s psihologom. Vjerojatno ćeš lako procijeniti koji su nepoželjni odgovori, no imaj na umu da ćeš tako potencijalno dobiti posao u tvrtki koja tebi ne odgovara. Zato je uvijek bolje biti iskren, jer je to put do karijere po tvojoj mjeri.

Zaključak


Kako bi uspješno prošao razgovor, ključna je dobra priprema i izbjegavanje uobičajenih pogrešaka. To uključuje pokazivanje entuzijazma, održavanje pozitivnog govora tijela, konciznost, isticanje tvojih postignuća i vještina, provođenje temeljitog istraživanja, postavljanje promišljenih pitanja, samosvijest i učinkovito upravljanje vremenom. Na taj način možeš ostaviti pozitivan dojam na razgovoru.

Pogreške i kvalifikacije na razgovoru

Upamti, svaki je intervju jedinstven i važno je svoj pristup prilagoditi određenoj tvrtki i ulozi. Kontinuirano vježbanje, samorefleksija i učenje iz osobnih iskustava pomoći će ti da s vremenom poboljšaš svoje vještine na intervjuu. Pažljivom pripremom, samopouzdanjem i pozitivnim načinom razmišljanja možeš uspješno proći razgovore za posao i povećati svoje šanse za pronalazak željenog posla.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Često postavljana pitanja


Kako bih trebao postupiti na panel intervjuu?

U panel intervjuu, pokušaj osloviti svakog panelista po imenu i uspostavite kontakt očima sa svima. Usmjeri svoje odgovore na osobu koja je postavila pitanje, ali također komuniciraj s ostalima na panelu. Ne zaboravi ostati smiren, pažljiv i siguran tijekom intervjua.

Što je bihevioristički intervju i kako se trebam pripremiti za njega?

Bihevioralni intervju fokusiran je na prošla iskustva kako bi se predvidjelo buduće ponašanje. Pripremi se identificirati primjere iz svoje profesionalne povijesti, koji pokazuju relevantne vještine, postignuća i sposobnosti rješavanja problema. Koristi STAR metodu (Situacija, Zadatak, Radnja, Rezultat) da strukturiraš svoje odgovore.

Kako se nositi s nervozom na intervjuu?

Osjećati se nervozno prije intervjua je normalno. Kako bi kontrolirao živce, vježbaj lažne intervjue s prijateljem, članom obitelji ili mentorom, temeljito se pripremi, usredotoči se na svoje kvalifikacije i postignuća i ne zaboravite duboko disati i zadržati pozitivan način razmišljanja.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa