Hobiji i interesi za životopis: zašto su važni i kako ih koristiti

Svi mi imamo hobije, ali nikako nismo svjesni koliko nas oni formiraju kao osobe. Prilikom pisanja životopisa, često ih ignoriramo ili još gore: dodamo ih bez da previše prethodno razmislimo. Iako mislimo da nešto što radimo u slobodno vrijeme nije važno, itekako je našim dodatnim interesima mjesto u životopisu.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa
Table of contents
Sadržaj

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Istražit ćemo vrijednost hobija i interesa u životopisu te kako ih učinkovito uključiti da poslodavac vidi da nas ne zanima isključivo zabava, već i da svoje slobodno vrijeme koristimo kako bi interese u praksi pretvorili u dio skillseta koji će nas odvojiti od kolega.

Važnost hobija i interesa u životopisu


Interesi u životopisu su nešto što nikada ne treba izbjegavati, no ono što radimo u slobodno vrijeme može pokazati našu stvarno osobnost i pomoći u demonstraciji vještina i karakternih osobina koja će nam pomoći u profesionalnim razvoju.

Imati hobije i interese pokazuje da imaš život izvan posla, što je bitno kako biste bili lakše povezani i pristupačniji. Na primjer, ako se baviš sportom, to nikako nije loše navesti u životopisu jer to često pokazuje da ste timski igrač.

Dodatne aktivnosti ukazuju na to da cijeniš svoje osobno ispunjenje te da si znaš kvalitetno organizirati slobodno vrijeme. Također, pomažu da na posao dolaziš bez stresa, imaš maksimalnu produktivnost i održavaš razinu entuzijazma koja će ti pomoći da riješiš sve izazove u svom danu. U biti, hobiji i interesi najbolje pokazuju ravnotežu u tvom životu.


Odlična je stvar što pomoću njih imaš vještine koje iz privatnog prenosiš u profesionalni život. Prenosive vještine, čine one su sposobnosti koje se mogu primijeniti na različite poslove i industrije. Pomoću njih se možeš brzo prilagoditi novim ulogama, riješiti probleme i postići uspjeh na bilo kojem radnom mjestu.

Pomoću interesa i hobija možeš proširiti svoje horizonte. Ako voliš igrati šah, velike su šanse da imaš dobro strateško razmišljanje i da se znaš prilagoditi čak i situaciji gdje ti ne ide sve u korist, što je prednost u gotovo svakome poslu.

Nisu Simsi bezveze tražili da imaš dobar skill u šahu. ♚

Ako ti je hobi trčanje maratorna, onda znaš da je to puno više od puke fizičke spreme, već i da je potrebna iznimna ustrajnost, samokontrola, disciplina i usmjerenost ka cilju. Napredovanje ka poziciji iz posla i je praktički trčanje maratona, gdje se svakim radnom danom bližiš svom cilju i ne bi nikako bilo loše to navesti u životopisu.

Ovi su atributi iznimno vrijedni u korporativnom svijetu jer odražavaju sposobnost pojedinca da postavi ciljeve, dosljedno im teži, svladava prepreke i uspješno završava projekte.

Osim toga, tvoji hobiji mogu nagovijestiti samu usklađenost s kulturom i vrijednostima tvrtke. Ako je organizacija jako uključena u društveno korisni rad, a vi volontirate u lokalnoj banci hrane, to šalje signal da su vaše vrijednosti usklađene s vrijednostima tvrtke.

Hobiji i interesi za životopis

Za one koji su nedavno diplomirali, početnike koji traže posao ili one koji prelaze u novo područje, hobiji i interesi mogu biti posebno važni. U takvim slučajevima, tvoje radno iskustvo možda se neće izravno odnositi na posao koji tražite, no hobiji mogu biti ključni faktori koji mogu pružiti dodatni dokaz tvojih vještina i prilagodljivosti. Oni mogu ilustrirati tvoju sposobnost učenja novih stvari, tvoju predanost, kreativnost ili vještine vođenja, a sve se to može prenijeti na novi posao ili industriju.

Odabir pravih hobija i interesa u životopisu


Bez obzira na to što smo naveli da interesi i hobiji važni, svakako je potrebno odabrati prave hobije i interese koje ćeš uključiti u životopisu. Kako bi to učinili kvalitetno, uzmi u obzir sljedeće faktore:

🚩 Relevantnost: Razmotri hobije koji su izravno relevantni za posao za koji se prijavljuješ. Na primjer, ako se prijavljuješ za posao grafičkog dizajna i voliš stvarati digitalni sadržaj poput memeovea u slobodno vrijeme, to je hobi vrijedan spomena. Slično tome, za ulogu u novinarstvu ili stvaranju sadržaja, interes za bloganje ili pisanje kratkih priča može biti relevantno.

🚩 Vještine: Razmislite koje vještine bi poslodavac povezao s tvojim hobijem. Kao što je ranije spomenuto, šahist može biti dobar u strateškom razmišljanju, igrač timskog sporta može imati dobre vještine vođenja i timskog rada, a netko tko slika može biti kreativan i orijentiran na detalje.

Hobiji i interesi za životopis

🚩 Vrijednosti: Odaberi hobije koji odražavaju vrijednosti važne za organizaciju. Na primjer, ako se prijavljuješ za tvrtku poznatu po svojim ekološkim inicijativama, spominjanje tvoje uključenosti u lokalne napore čišćenja ili zanimanje za održivi život moglo bi biti od koristi.

🚩 Jedinstvenost: Ako imate hobi koji je malo neobičan, mogao bi ti pomoći da se istaknete. Samo budi siguran da je prikladan za posao i da nije kontroverzan.

🚩 Iskrenost: Budi uvijek iskren u vezi svojih hobija, nemoj ih preuveličavati. Ako tvrdiš da uživaš u nečemu što ustvari ne voliš, to ti se može obiti u glavu već na intervjuu. Nitko ne voli lažljivce, a poslodavci još manje.

Kako navesti hobije i interese


Hobiji, iako nisu primarni fokus u životopisu, mogu imati značajan utjecaj ako su pravilno predstavljeni. Evo detaljnih savjeta o tome kako ih učinkovito popisati:

🚩 Budi precizan: budući da imaš ograničeni prostor u životopisu, a kada je riječ o životopisima, tvrtke ne vole gubiti vrijeme na čitanje nepotrebnih podataka. Kako ne bi loše prošli prilikom selekcije, izrazite svoje hobije u jednom do maksimalno dva retka na kraju životopisa. Ako je više od toga, često se može činiti nepotrebnim te se gubi prostor za druge informacije.

Također, potrudi se izraziti svoje hobije na način koji je poslodavcima zanimljiv. Na primjer, umjesto da napišeš "Volim kuhati", dojmljiviji opis mogao bi biti "Strastven sam prema kulinarstvu, specijaliziran za talijansku kuhinju".

🚩 Navedi pojedinosti: Iako je bitno biti sažet, treba se nastojati pružiti kontkest i detalje koja naglašava vještine ili postignuća povezana s tvojim hobijem. Ako si strastveni čitač, naglasi da ti hobi nije čitanje nego napiši nešto poput: "Čitanje povijesnih biografija, zabava koja je izbrusila moje istraživačke sposobnosti i vještine kritičkog mišljenja." Ovo ne samo da detaljnije ilustrira tvoj hobi, već ga također povezuje s opipljivom vještinom relevantnom u kontekstu rada.

Hobiji i interesi za životopis

🚩 Struktura: Ako imaš niz hobija ili interesa, može biti korisno strukturirati ih u kategorije radi bolje čitljivosti i organizacije. To regruterima olakšava probavu informacija i brzo identificiranje ključnih područja koja bi mogla biti u skladu sa zahtjevima posla ili kulturom tvrtke. Možeš stvoriti kategoriju pod nazivom "Aktivnosti na otvorenom" i navesti "Pješačenje, biciklizam, promatranje ptica". Slično, pod "Kreativne potrage," možeš uključiti "Slikanje, pisanje kratkih priča, sviranje gitare." Ova vrsta strukture ne samo da pomaže da napraviš kvalitetnu prezentaciju sebe, već također pokazuje tvoje organizacijske sposobnosti i pedantnost.

🚩Položaj: kao opće pravilo, hobiji bi trebali biti jedan od završnih odjeljaka u životopisu, budući da bi primarni fokus trebao biti na tvom profesionalnom iskustvu, vještinama i obrazovanju. Međutim, postoje iznimke od ovog pravila. Ako tvoji hobiji značajno poboljšavaju vaše kvalifikacije za posao, trebao bi ih istaknuti među prvim informacijama ili na odjeljcima "vještine" ili "kvalifikacije". Ako se prijavljuješ za posao u tvrtki koja se bavi fitnessom, a treniraš aktivno desetak godina, moglo bi biti korisno staviti ovaj hobi pod "vještine" kako biste skrenuli pozornost na svoju osobnu povezanost s industrijom.

Hobiji koje treba izbjegavati u životopisu


Kada je riječ o uključivanju hobija i interesa u životopis, ključno je zapamtiti da nisu svi hobiji jednaki. Određene aktivnosti, unatoč njihovoj osobnoj vrijednosti za tebe, možda se neće dobro prenijeti u profesionalni kontekst. Kao takvi, postoji nekoliko kategorija hobija koje biste mogli ponovno razmotriti, uključujući:

🚩 Potencijalno kontroverzne aktivnosti: Sve hobije ili interese koji bi mogli potaknuti kontroverzu ili izazvati snažne, potencijalno negativne emocije kod poslodavca općenito treba izbjegavati. To može uključivati stvari poput lova, političkog aktivizma ili bilo čega drugog što bi moglo biti kontroverzno. Zapamti, cilj je predstaviti se kao prikladan i skladan dodatak timu. Izazivanje snažnih negativnih reakcija moglo bi to ugroziti.

🚩 Nekonstruktivni hobiji: Iako svi s vremena na vrijeme volimo staviti "mozak na pašu", pasivne aktivnosti poput gledanja televizije ili listanja društvenim mrežama neće poslati pozitivnu poruku poslodavcu. Ove aktivnosti se mogu smatrati neproduktivnim ili nekreativnim aktivnostima i možda neće dodati nikakvu vrijednost tvojoj prijavi.

🚩 Pretjerano uobičajeni hobiji: Izuzetno uobičajeni hobiji poput nogometa, putovanja ili slušanja glazbe ne moraju nužno naštetiti tvojoj prijavi, ali neće dodati ni veliku vrijednost u životopisu. Osim ako ne možeš dodati jedinstveni štih ili pokazati određeno postignuće ili vještinu stečenu kroz ove hobije, oni ti neće pomoći da se razlikuješ od drugih kandidata.

Hobiji i interesi za životopis

🚩 Nepovezani hobiji: Hobiji koji nemaju nikakve veze s poslom ili ne ističu prenosive vještine mogli bi samo zauzimati vrijedan prostor u tvom životopisu. Iako nije obavezno da svi tvoji hobiji budu povezani s poslom, uvijek je korisno ako mogu, na neki način, istaknuti vještinu, osobinu ili kvalitetu koja je primjenjiva na posao.

🚩 Opasni ili rizični hobiji: Dok avanturistički hobiji mogu pokazati tvoj odvažan duh i ljubav prema izazovima, oni također mogu signalizirati stav preuzimanja rizika koji možda neće odgovarati potencijalnim poslodavcima. Aktivnosti poput ekstremnih sportova mogu natjerati poslodavca da se brine o mogućim ozljedama i odsustvu s posla.

🚩 Lažni hobiji: Presudno je biti iskren o svojim hobijima. Ako navedeš da se baviš hobijem o kojemu nemaš stvarnog iskustva, moglo bi dovesti do neugodnih situacija na intervjuima i moglo bi narušiti tvoj kredibilitet. Autentičnost je ključna, a ako nemaš nešto čime se baviš u slobodno vrijeme, imaš sada odlične primjere!

Kao i svaka stavka u životopisu, uključivanje hobija i interesa u životopisu treba odraditi strateški. Važno je sagledati ove elemente iz perspektive poslodavca i razmotriti njihov potencijalni utjecaj na tvoj cjelokupni dojam ostavljaš. Dok "pravi" hobiji mogu pružiti dodatne uvide u tvojosobnost i vještine, "pogrešni" hobiji mogu umanjiti tvoj profesionalni imidž ili izazvati nepotrebna pitanja. Potrebno je uvijek pripaziti da tvoji hobiji daju neku dodatnu vrijedost i značenje tvojoj prijavi i tako di pomognu stvaranju pozitivnog dojma o tebi kao kandidatu.

Zaključak


Uključivanje hobija u životopisu može biti moćan alat kada se koristi strateški. Pružaju jedinstvenu priliku za izlaganje tvoje osobnosti, poboljšava tvoj profesionalni imidž i izdvajan te od konkurencije. Hobiji nude uvid u to tko ste izvan tvoje profesionalne osobnosti, pokazujući da si osoba koja ima kvalitetno posložen život i odličan work-life balance. Također, ako se baviš nečime u slobodno vrijeme može, to ti može biti odličan ispušni ventil!

Oni služe kao platforma za isticanje tvojih prenosivih vještina, dajući potencijalnim poslodavcima uvid u tvoju sposobnost prilagodbe različitim ulogama i industrijama. Kroz svoje hobije i interese možeš pokazati kvalitete kao što su upornost, timski rad, kreativnost i strateško razmišljanje, a sve su one poželjne u profesionalnom svijetu.

Važno je da tvoji hobiji mogu naglasiti tvoju kulturnu povezanost s tvrtkom u koju se prijavljuješ, što ukazuje na to da dijelite zajedničke vrijednosti. To može biti osobito korisno u industrijama u kojima je kulturološka usklađenost ključna stvar.

Hobiji i interesi za životopis

Međutim, odabir hobija i interesa koje treba uključiti zahtijeva pažljivo promišljanje. Važnost za posao, vještine koje impliciraju, usklađenost s vrijednostima tvrtke i njihova sposobnost da teistaknu, sve su to čimbenici koje treba uzeti u obzir. Biti iskren o svojim hobijima je od ključne važnosti, jer nepoštenje može postati očito i naštetiti tvojim izgledima.

Važan je i način na koji predstavljate svoje hobije i interese. Konzistentnost, pružanje relevantnih detalja, strukturiranje tvojih informacija i razmatranje njihovog položaja u životopisu mogu pridonijeti maksimiziranju njihovog učinka.

Savjetuje se oprez pri razmatranju uključivanja potencijalno kontroverznih, nekonstruktivnih, prečestih, nepovezanih, opasnih ili rizičnih, pretjeranih ili pretjerano osobnih hobija. Cilj je stvoriti pozitivan dojam i dodati vrijednost vašem životopisu, a ne podići obrve ili stvoriti potencijalne prepreke.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Često postavljana pitanja


Gdje u svom životopisu trebam staviti dio o hobijima i interesima?

Obično bi hobiji i interesi trebali biti u životopisu navedeni na kraju. Međutim, ako tvoji hobiji značajno poboljšavaju tvoje kvalifikacije za posao, možda biste ih željeli istaknuti na istaknutijem mjestu kao što je odjeljak "vještine" ili "kvalifikacije".

Obraćaju li poslodavci doista pozornost na hobije i interese u životopisu?

Iako se razlikuje od poslodavca do poslodavca, mnogi uzimaju u obzir ovaj odjeljak jer pruža potpuniju sliku kandidata izvan njihovih profesionalnih kvalifikacija. Također može poslužiti kao početak razgovora tijekom intervjua.

Nedavno sam diplomirao s malo radnog iskustva, trebam li uključiti hobije i interese u svoj životopis?

Apsolutno! Za nedavne diplomante, početnike u potrazi za poslom ili one koji prelaze u novo područje, hobiji mogu pružiti dodatni dokaz vaših vještina i prilagodljivosti. Oni mogu ilustrirati tvoju sposobnost učenja novih stvari, predanost, kreativnost ili vještine vođenja.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa