15+ pitanja koja je pametno postaviti na razgovoru za posao

Razgovor za posao jedna je od najvažnijih, ako ne i najvažnija stavka prilikom traženja posla i nove stepenice u poslovnoj karijeri. Iznimno je važno susresti ili nadmašiti očekivanja potencijalnog poslodavca, a pritom bi osoba trebala ostati samopouzdana i sigurna.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa
Table of contents
Sadržaj

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Osim što je važno pripremiti se za pitanja koja će vam poslodavac postaviti, trebali biste također pripremiti vlastita pitanja za poslodavca. Postavljanje promišljenih pitanja pokazuje vašu zainteresiranost za poziciju i tvrtku te vam omogućuje da dobijete dublji uvid u radno okruženje i kulturu.

Na primjer, možete pitati o mogućnostima za profesionalni razvoj, timskoj dinamici ili specifičnim izazovima s kojima se tvrtka trenutno suočava. Ova vrsta pitanja ne samo da ostavlja dobar dojam, već vam pomaže i u donošenju informirane odluke o tome je li tvrtka pravo mjesto za vas.

Priprema za razgovor za posao ne uključuje samo odgovaranje na pitanja poslodavca, već i postavljanje vlastitih pitanja koja vam mogu pomoći da bolje razumijete radno okruženje i očekivanja.
Postavljanjem pravih pitanja možete prikazati svoj interes za poziciju i tvrtku, dok u isto vrijeme stječete ključne informacije koje će vam pomoći u donošenju informiranih odluka. U ovom vodiču, razmotrit ćemo koja pitanja trebate postaviti, kako biste osigurali da razgovor bude obostrano koristan.

Poslovni kolege slušaju pitanja kandidata na razgovoru za posao

Razgovor za posao pitanja za poslodavca: Pitanja o poslu i poziciji


Kada se pripremate za razgovor, važno je postaviti pitanja koja se odnose na specifične zadatke i odgovornosti koje će pozicija uključivati. Pitajte o svakodnevnim obavezama, projektima na kojima ćete raditi i ciljevima koje tvrtka ima za ovu poziciju.

Osim toga, upitnici o radnom okruženju mogu vam pružiti informacije o strukturi tima i načinu na koji se postignu ciljevi. Možete pitati: "Kako je organiziran tim i s kim ću najčešće surađivati?". Ova pitanja vam omogućuju da razumijete dinamiku i kulturu unutar tima, što može biti ključno za uspjeh u novoj ulozi.

  • Koji su glavni ciljevi ove pozicije tijekom prvih šest mjeseci i kako se moj uspjeh mjeri?
  • Možete li opisati tipične projekte ili zadatke na kojima ću raditi i s kojim odjelima ću najviše surađivati?
  • Kako se tim obično nosi s izazovima ili promjenama, i na koji način se podržava profesionalni razvoj unutar tvrtke?
  • Kakve mogućnosti za napredovanje postoje unutar ove tvrtke?
  • Koji su najveći izazovi s kojima se tvrtka suočava trenutno?
  • Kako tvrtka potiče suradnju između različitih odjela?

Pitanja o mentorstvu i profesionalnom razvoju


Pitanja o mentorstvu i profesionalnom razvoju važna su za razumijevanje mogućnosti koje tvrtka nudi za vaš osobni i profesionalni rast
. Upitnici poput: "Koje mogućnosti za profesionalni razvoj nudite svojim zaposlenicima?" mogu vam pomoći da saznate više o edukaciji, obukama i mogućnostima napredovanja unutar tvrtke.

Također, pitajte o mentorstvu i podršci koju ćete imati u novoj ulozi.Ova pitanja pokazuju vaš interes za dugoročni uspjeh i razvoj u tvrtki, jačanje vlastitih vještina, te pomažu u uspostavljanju jasnih očekivanja.

  • Postoji li formalni program mentorstva unutar tvrtke i kako je on strukturiran?
  • Na koje načine tvrtka podržava kontinuirano obrazovanje i razvoj zaposlenika?
  • Kako se u tvrtki potiče karijerni rast i koje su prilike za napredovanje?
  • Kako se ocjenjuju i podržavaju profesionalni ciljevi zaposlenika u ovoj tvrtki?
  • Koje su prilike za sudjelovanje u projektima koji bi mi omogućili razvoj novih vještina?
Dva profesionalca na razgovoru za posao

Generalna Pitanja o Radnim Zadacima na Razgovoru za Posao za Poslodavca


Kada postavljate pitanja poslodavcu, budite spremni na uobičajena pitanja koja često nastaju tijekom razgovora za posao, kao što su ona vezana uz radnu kulturu i vrijednosti tvrtke. Ova pitanja vam mogu pomoći da procijenite je li radno okruženje u skladu s vašim osobnim vrijednostima i stilom rada.

  • Kako izgleda tipičan radni dan na ovoj poziciji?
  • Koje su najveće izazove s kojima se vaš tim trenutno suočava?
  • Kako mjerite uspjeh tima i pojedinaca na ovoj poziciji?
  • Koje su mogućnosti za rast i napredovanje unutar tvrtke?
  • Kako biste opisali  timsku dinamiku u Vašoj kompaniji?

Također, možete se raspitati o sljedećim koracima u procesu selekcije, poput: "Što je sljedeće nakon ovog razgovora?" ili "Kada mogu očekivati povratnu informaciju?" Ova pitanja vam omogućuju da razumijete dinamiku procesa zapošljavanja i što možete očekivati nakon intervjua.

Kultura Kompanije: Kako Postaviti Prava Pitanja o Radnom Okruženju


Kada se pripremate za razgovor za posao, važno je postaviti pitanja o kulturi tvrtke kako biste dobili uvid u radno okruženje i način funkcioniranja tima. To vam može pomoći da procijenite je li tvrtka u skladu s vašim vrijednostima i načinom rada. Saznanje o kulturi firme pomaže vam da donesete informiranu odluku o tome koliko ćete se uklopiti u novo radno okruženje. Evo pet pitanja koja možete postaviti:

  • Kako biste opisali kulturu tvrtke i radno okruženje?
  • Koji su ključni vrijednosti tvrtke i kako ih promovirate u svakodnevnom radu?
  • Kako tvrtka potiče timski rad i suradnju među zaposlenicima?
  • Kakav je pristup tvrtke prema ravnoteži između poslovnog i privatnog života?
  • Kako tvrtka reagira na povratne informacije zaposlenika i koliko su otvoreni za promjene?
Atraktivne suradnice rade zajedno i čitaju poslovni ugovor

Sljedeći koraci: kako ispravno postaviti pitanja za nastavak procesa zapošljavanja


Kada se razgovor za posao bliži kraju, važno je pitati o sljedećim koracima u procesu selekcije. Postavljanjem ovih pitanja pokazujete svoj interes za poziciju, kao i proaktivnost u praćenju daljnjeg tijeka procesa. Također, dobit ćete jasniju sliku o vremenskom okviru i mogućim dodatnim fazama, što vam omogućava da se bolje pripremite. Evo pet pitanja koja možete postaviti o sljedećim koracima:

  • Koji su sljedeći koraci u procesu zapošljavanja?
  • Kada mogu očekivati povratne informacije nakon ovog razgovora?
  • Postoje li dodatne faze razgovora ili testiranja u procesu selekcije?
  • Kada biste očekivali da nova osoba započne s radom na ovoj poziciji?
  • Tko će me kontaktirati u vezi s konačnom odlukom i na koji način?

Razgovor za Posao: Što biste trebali izbjegavati


Razgovor za posao ključan je trenutak u procesu zapošljavanja, a način na koji se predstavite može značajno utjecati na ishod. Dok je važno pripremiti se i impresionirati poslodavca, jednako je važno znati što treba izbjegavati. Postoje određene pogreške koje kandidati često čine, a koje mogu ostaviti negativan dojam i smanjiti šanse za dobivanje posla. Ovo su neke od najvećih grešaka:

  1. Nepripremljenost – Nemojte dolaziti na razgovor bez prethodnog istraživanja o tvrtki i poziciji. To može ostaviti dojam nezainteresiranosti.
  2. Loše govoriti o prethodnim poslodavcima – Izbjegavajte negativne komentare o prijašnjim radnim mjestima, jer to može pokazati nedostatak profesionalnosti.
  3. Ne postavljati pitanja – Ne pokazati interes za posao ili tvrtku može sugerirati da niste angažirani ili motivirani.
  4. Predugo govoriti – Dugi odgovori mogu zbuniti sugovornika i pokazati manjak sažetosti i fokusiranosti.
  5. Neodgovarajuće ponašanje ili stav – Izbjegavajte neformalno ili bahato ponašanje, jer može narušiti profesionalni dojam.
  6. Kasniti na razgovor – Dolazak nakon dogovorenog vremena može ostaviti dojam nepouzdanosti i neorganiziranosti.
  7. Ometanje tijekom razgovora – Isključite telefon i izbjegavajte sve distrakcije kako biste pokazali punu posvećenost i poštovanje prema sugovorniku.
  8. Preuveličavanje vlastitih vještina – Iako je važno predstaviti se u najboljem svjetlu, pretjerivanje ili lažno predstavljanje svojih sposobnosti može se lako otkriti i štetiti vašem ugledu.
  9. Neprikladan izgled – Odjeća treba biti primjereno poslovna, jer neprikladno odijevanje može signalizirati manjak ozbiljnosti.
  10. Neuspostavljanje kontakta očima – Izbjegavanje kontakta očima može ukazivati na nesigurnost ili nedostatak interesa, što ostavlja loš dojam na sugovornika.
Znate što trebate pitati poslodavca, no ne znate kako napisati životopis za novi posao? AI sastavljač životopisa je tu za vas!

Muškarac i žena razgovaraju na sastanku

Pitanja na razgovoru za posao koja nikako ne trebate pitati poslodavca


Kada ste na razgovoru za posao, važno je izbjegavati postavljanje pitanja koja mogu ostaviti loš dojam ili sugerirati da niste dovoljno profesionalni ili ozbiljni u vezi s poslom. Loše postavljena pitanja mogu dovesti u pitanje vaš interes, motivaciju ili razumijevanje radne etike.  Ovo su neka od pitanja koja nikako ne biste trebali postaviti tijekom razgovora za posao:

  1. Koliko slobodnih dana mogu dobiti odmah na početku?
  2. Mogu li dolaziti kasnije na posao ako mi ne odgovara radno vrijeme?
  3. Moram li baš raditi prekovremeno ako se traži?
  4. Koliko često ću dobivati povišice?
  5. Mogu li uzeti pauzu kad god želim?
  6. Hoće li se pratiti svaki moj radni zadatak?
  7. Koliko dugo traje pauza za ručak?
  8. Je li važno da uvijek budem prisutan na sastancima?
  9. Mogu li koristiti radno vrijeme za osobne obveze?
  10. Koliko često mogu raditi od kuće bez najave?
  11. Postoje li kazne ako zakasnim na posao?
  12. Kada ću dobiti svoju prvu povišicu?
  13. Je li posao stresan ili mogu uzeti pauzu kad god osjetim potrebu?
  14. Hoću li morati raditi s ljudima koje ne volim?
  15. Hoću li dobiti bolju poziciju uskoro ili moram čekati dugo na unapređenje?

Ova pitanja mogu pokazati manjak ozbiljnosti, profesionalizma ili razumijevanja radnih obveza, stoga ih svakako izbjegavajte postavljati na razgovoru za posao. Fokusirajte se na pitanja koja pokazuju vašu posvećenost, interes za poziciju i želju za doprinosom timu. Izbjegavanje neprimjerenih pitanja pomoći će vam da ostavite pozitivan i profesionalan dojam, što može značajno utjecati na ishod razgovora.

Zaključak: Kako ispravno postaviti pitanja na razgovoru za posao


Zaključak razgovora za posao predstavlja ključan trenutak u kojem imate priliku postaviti pitanja koja naglašavaju vašu ozbiljnost i iskrenu zainteresiranost za poziciju. Promišljeno postavljena pitanja omogućuju vam ne samo da ostavite pozitivan dojam na poslodavca, već i da saznate važne informacije o radnom okruženju, timskoj dinamici i očekivanjima na radnom mjestu.

Važno je izbjegavati pitanja usmjerena isključivo na osobne beneficije, poput plaće ili slobodnih dana, jer mogu stvoriti dojam da vam je više stalo do kratkoročnih pogodnosti nego do dugoročne suradnje. S pravim pitanjima, imate priliku bolje procijeniti je li tvrtka prava za vaš profesionalni razvoj i priliku za rast.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Često postavljena pitanja

Koja su najbolja pitanja za postaviti na razgovoru za posao?

Najbolja pitanja uključuju ona koja vam pomažu da bolje razumijete ulogu, radnu atmosferu i očekivanja poslodavca. Primjeri uključuju: "Kako izgleda tipičan dan na ovoj poziciji?" i "Koje su prilike za napredovanje unutar tvrtke?"

Kada je najbolje vrijeme za postaviti pitanja na razgovoru za posao?

Najbolje vrijeme za postavljanje pitanja je na kraju intervjua, kada vas poslodavac pita imate li vi neka pitanja. To pokazuje vašu zainteresiranost i pripremljenost za razgovor.

Koliko pitanja bih trebao postaviti tijekom intervjua?

Preporučuje se postaviti 2-3 dobro osmišljena pitanja. Previše pitanja može djelovati kao da pokušavate preuzeti kontrolu nad intervjuom, dok premalo može sugerirati nedostatak interesa.

Što ako poslodavac već odgovori na moja pripremljena pitanja tijekom razgovora?

Ako poslodavac odgovori na vaša pripremljena pitanja, možete naglasiti da ste ih planirali pitati, što pokazuje da ste se dobro pripremili. Zatim postavite dodatno pitanje koje se odnosi na nešto što je spomenuto tijekom razgovora.

Što izbjegavati kada postavljate pitanja na razgovoru za posao?

Izbjegavajte pitanja koja su usmjerena isključivo na beneficije, poput plaće i slobodnih dana, barem na prvom razgovoru. Također, nemojte postavljati pitanja na koja možete lako pronaći odgovor istraživanjem tvrtke prije intervjua.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa