9 najboljih i najgorih poslova za ISTP osobe

ISTP osobnost je zaista posebna, stoga vas neće začuditi što ih se često naziva virtuozima. Karakteristično za ovaj jedinstveni tip osobnosti je to što su izuzetno praktični, kreativni i neovisni. Prirodno im je da eksperimentiraju, a veliki užitak pronalaze u istraživanju svijeta oko sebe kroz praktične aktivnosti i rukovanje alatima.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa
Table of contents
Sadržaj

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Kako bi osobe s ISTP osobnošću bile zadovoljne svojim poslom, moraju iskoristiti svoje vještine i prirodne sposobnosti. Nastavite čitati i saznajte koji su najbolji i najgori poslovi za ISTP osobe te kako prevladati izazove u karijeri.

Najbolji poslovi za ISTP osobe


Kako bi svaka ISTP osoba lakše pronašla posao koji će im pomoći da iskoriste svoje prirodne talente i ostvare uspjeh, pripremili smo vodič kroz najbolje poslove. Pogledajte sljedeći popis i vjerujemo da ćete pronaći posao u kojemu ćete uživati.

Ženski mehaničar drži ključ

1. Mehaničar

Posao koji omogućava ISTP osobnosti da rastavlja i sastavlja stvari kako bi ih poboljšali, svakako je mehaničar. To je idealan posao za ovu osobnost jer predstavlja pravi užitak za ove praktične osobe.

ISTP osobe brzo uočavaju probleme i pronalaze praktično rješenje, što ih čini idealnima za posao mehaničara. Ovaj tip osobnosti uživa koristiti ruke i alate, a osim toga ova karijera im nudi neprekidne izazove i prilike za usavršavanje vještina.

Pilot aviona na oblacima

2. Pilot

Preciznost, fokusiranost i sposobnost brzog donošenja odluka čine idealnog pilota, ali i savršeni posao za ISTP osobe. Pored toga što upravljaju zrakoplovom, svakodnevno se suočavaju s rješavanjem neočekivanih problema tijekom leta što apsolutno odgovara ovom tipu ličnosti jer odlično reagiraju u stresnim situacijama i vole dobar izazov.

Elektrotehničar izgleda usredotočeno dok radi u razvodnoj ploči s osiguračima

3. Inženjer

Inžinjerski poslovi, osobito strojarstvo i elektrotehnika, odličan su izbor za ISTP osobe zbog njihove izražene zainteresiranosti prema tehničkim detaljima i parktičnim rješenjima. Često analiziranje problema i stvaranje novih rješenja, pružit će ovom tipu osobnosti osjećaj ispunjenosti jer će moći iskoristiti i svoju kreativnost.

Specijalist za krizne intervencije

4. Specijalist za krizne intervencije

Bilo kakva krizna situacija da je u pitanju, ISTP osoba je prava za taj posao. Bilo da je riječ o radu u policiji, hitnoj pomoći ili vatrogasnoj jedinici, njihova sposobnost da ostanu smireni i fokusirani u stresnim situacijama uz brzo razmišljanje, čni ih savršenima u tim ulogama. Osim toga, ovi poslovi pružaju mogućnost da iskoriste praktične vještine u životno važnim situacijama.

Profesionalna poslovna žena koja se smiješi na otvorenom

5. Poduzetnik

Poduzetništvo, a osobito u sferi obrtništva, pruža ISTP osobama slobodu da kriste svoje ruke i kreativnost. Bilo da je riječ o stolariji, metalurgiji ili izradi nakita, obrtnička zanimanja pružaju priliku ISTP tipu ličnosti da rade samostalno i stvaraju proizvode koji su rezultat njihovog rada. Osim toga, veselit će ih istraživanje novih tehnika i materijala.

Najgori poslovi za ISTP osobe


Svaki tip osobnosti, a samim time i ISTP, ima poslove koji im unatoč svom trudu nikako ne odgovaraju. Kako bi znali koji su to poslovi, pripremili smo kratki pregled onih koji nažalost neće sjesti ovom tipu osobe.

1. Uredski administrativni radnik

ISTP osobe bi bile izuzetno frustrirane da moraju dugo sjediti za stolom i raditi ponavljajuće administrativne zadatke. Jednostavno nemaju strpljenja za monotone poslove, budući da im ne pružaju dovoljno izazova ili prilika za korištenje praktičnih vještina. Ovakvi poslovi ISTP osobama donose osjećaj zarobljenosti i dosade, što ne podnose.

2. Prodavač

Bilo kakav oblik prodaje, osobito ako uključuje česte interakcije s kupcima i manipulativne tehnike, može biti prava noćna mora za ISTP osobe. Kako cijene iskrenost i direktnost, osjećaju se kao da su u sukobu sami sa sobom zbog potrebe prilagođavanja kupcima ili uvjeravanjem u prodaji. ISTP-ovi su rezervirane prirode, a samim time visoki stupanj socijalne interakcije im nikako ne leži.

3. Učitelj

Učitelj mora imati visoku razinu empatije, izvrsne komunikacijske vještine i sposobnost da prenese informacije strukturirano na razumljiv način učenicima. ISTP tip osobnosti je pak više usmjeren na praktična rješenja, nego na apstraktivno objašnjavanje. Ako se pronađu u ulozi učitelja, smatrat će posao izazovim i iscprljujućim. Nedostajat će im autonomije i fleksibinosti, što može postati pravi problem u ulozi učitelja.

4. Socijalni radnik

ISTP osobe se vode logičnim i praktičnim razmišljanjem, dok socijalni rad zahtijeva visoku razinu emocionalne inteligencije, empatije i sklonost radu s ljudima u teškim situacijama. Ovaj tip ličnosti bi se mogao osjećati neugodno u ovako emocionalno intenzivnim okruženjima, a nebi im odgovaralo niti to što se moraju prilagođavati drugima.

Izazovi na radnom mjestu za ISTP osobe


ISTP osobe su slobodnog duha i stalno traže nove izazove, no neki od njih im se čine nepremostivima. Donosimo pregled onoga što smeta ovaj tip ličnosti na poslu i strategija za prevladavnje.

Žena ISTP u crvenom odijelu

Timski rad

ISTP osobe vole osjećaj samostalnosti i neovisnosti, a osjećaju se ograničeno kada im se nametnu stroga pravila ili bliska suradnja.

Strategija: Pronađite poslove ili projekte koji omogućavaju veću samostalnost ili potražite priliku za automonomijom unutar postojeće pozicije. Osim toga, pokušajte cijeniti različite perspektive, što će vam pomoći da razvijete sposobnost suradnje.

Monotonost

ISTP osobe su sklone izazovima i novitetima, a monotona radna okruženja im brzo dosade.

Strategija: Uvijek tražite poslove s raznolikošću u dnevnim zadacima ili otkrijte mogućnosti za učenje novih vještina na trenutnoj poziciji da se vrati motivacija.

Komunikacija s kolegama

Primijetit ćete da ISTP-ovi komuniciraju kratko i direktno, što može dovesti do nesporazuma s kolegama koji očekuju emocionalnu podršku.

Strategija: Pokušajte osjetiti dinamiku i raditi na prilagođavanju stila komunikacije, kako biste izbjegli nesuglasice.

Sukobi s autoritetom

ISTP-ovi su slobodnjaci i to znači da im je teško prihvatiti autoritet, osobito ako su stajališta da su postavljena pravila neosnovana.

Stategija: Svakodnevno radite na vještini pregovaranja i potražite kompromise s nadređenima kako biste prevladali izazove.

Strategije za zadovoljstvo ISTP osoba na poslu

Ako želite da ISTP osobe budu dugoročno zadovoljne na svom poslu, razmotrite ove strategije koje čine idealno radno mjesto za njih.

Fleksibilnost

Pružite ISTP-ovima radno okruženje s fleksibilnim radom, punim prilika za promjene i prilagodbu rasporeda. Tako ćete zadovoljiti njihov slobodni duh te rasplamsati motivaciju i produktivnost.

Kontinuirano učenje

ISTP-ovi uživaju učiti nove vještine i stjecati nova znanja, stoga im omogućite radnu okolinu koja ih potiče da se kontinuirano usavršavaju. Tako će ostati zainteresirani i angažirani, a uz to spriječit ćete osjećaj dosade.

Autonomija u radu

Pružite ISTP-ovima priliku da procvjetaju u samostalnom radu i donošenju vlastitih odluka. Poslovi s visokim stupnjem autonomije pružaju im slobodu koju cijene.

Praktični i raznoliki zadaci

ISTP-ovi su najzadovoljniji kada su pred njima raznoliki zadaci za koje mogu koristiti svoje ruke i stvarati konkretne rezultate. Okruženja koja im nude praktične zadatke i stvaranje proizvoda, učinit će ih sretnima, motiviranima, zainteresiranima i ispunjenima.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Učestala pitanja o najboljim i najgorim poslovima za ISTP osobe

Koje su osnovne karakteristike ISTP osobnosti?

ISTP osobe su neovisne, kreativne, sklone eksperimentiranju i praktične. Uživaju rješavati probleme i raditi s rukama, a odlično funkcioniraju pod pritiskom.

Koje vrste poslova su najbolje za ISTP osobe?

ISTP-ovci će procjetati na svakom poslu koji uključuje visoku razinu samostalnosti, praktičnosti i rješavanja problema, kao što su mehaničar, pilot i inžinjer.

Koje vrste poslova ISTP osobe trebaju izbjegavati?

Poslovi koji su monotoni, imaju visoku razinu socialne interakcije ili emocionalno iscrpljujuće radne uvjete, svakako nisu odgovarajući za ISTP osobe.

Sloboda, praktičan rad i rješavanje problema su ključni faktori koji neki posao čine adekvatnim za ISTP osobe. Budući da su po prirodi neovisni, fokusirani na konkretne rezultate i pritom imaju sposobnost brzog učenja, idealni su kandidati za mehaničare, pilote ili inženjere. To su zanimanja koja im omogućavaju da se profesionalno ravijaju, a uz to su kreativni i zadovoljavaju potrebu za novim izazovima u dinamičnom okruženju.

Imajte na umu da će ISTP-ovci vjerojatno biti izuzetno nezadovljni kada rade posao koji je monoton, administrativan, emocionalno zahtjevan ili iziskuje svakodnevnu socijalnu interakciju. To jednostavno nije uloga u kojoj će se osjećati ugodno i motivirano. Otključat će svoj puni potencijal uz posao prepun flesibilnosti, autonomije i koji ih gura u smjeru kontinuiranog učenja. Ako k tome još mogu koristiti svoje ruke i um za praktična rješenja, garantirano će se osječati ispunjeno i dugoročno motivirano.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa