ESFJ najbolji poslovi : Kako pronaći posao idealan za ESFJ osobe

Popularna tipologija Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) predstavlja jednu od najpopularnijih klasifikacija osobnosti, a ESFJ spada u najpraktičnije i najdruštvenije pa se često naziva i konzulom. Osobe koje su se pronašle u ovom tipu osobnosti uživaju pomagati drugima, organizirati aktivnosti i donose harnmoniju o društvene odnose.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa
Table of contents
Sadržaj

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Kako su ESFJ osobe posvećene i društvene, teže karijerama koje će im omogućiti da iskoriste svoje talente za višu svrhu poput dobrobiti zajednice. Istražite s nama koji su najbolji poslovi i najgori za ESFJ predstavnike, kao i sve detalje o ovom tipu soobnosti.

ESFJ najbolji poslovi najgori poslovi


Svaki tip osobnosti ima one poslove koji su kao stvoreni za njih, ali i one koji za njih predstavljaju pravu noćnu moru. Ako ste prema MBTI tipologiji ESFJ tip osobnosti, pogledajte u sljedećim redovima koji poslovi vam najbolje odgovaraju za razliku od onih koje bi bilo bolje da izbjegnete.

esfj najbolji poslovi najgori poslovi

ESFJ najbolji poslovi za ovaj tip ličnosti


Prirodna sklonost brizi za druge, organizaciji i visoka razina društvenosti, ESFJ osobe čini savršenim kandidatom za brojne poslove. Neki od najboljih karijera za ovaj tip osobnosti su:

  • Učitelj: Uživat ćete u prirodnoj ulozi učitelja ili profesora, kao i u podučavanju i stvaranju pozitivnog okruženja za učenike.
  • Medicinska sestra: Idealno vam leži i uloga medicinske sestre jer ćete moći brinuti za pacijente, a  organizacijske sposobnosti i posvećenost detaljima savršene su za ovaj posao.
  • Menadžer ljudskih potencijala: ESFJ osobe su odlični u upravljanju ljudskim potecijalima jer s lakoćom rješavanju konflikte i motiviranju druge zaposlenike.
  • Organizator događanja: Organizacijske sposobnosti i odličan rad s ljudima može vas učiniti izvrsnima za organiziranje različitih događanja.
  • Savjetnik: Kako ste prirodno empatični i volite pomagati, možete biti i prvoklasni savjetnici.

ESFJ najgori poslovi: Poslovi koje treba izbjegavati


Iako su ESFJ osobe multitalentirane, postoje i neki poslovi koji im baš ne odgovaraju. Riječ je o karijerama koje su vrlo tehničke, izolirane ili nepredvidljive.

Neki od najgorih poslova za ESFJ su:

  • Programer: Dugotrajno sjedenje za računalnom i minimalna ljudska interakcija čine ovaj posao iscrpljujućim za ESFJ osobe.
  • Freelancer: Nedostatak redovite intereakcije s timom i definirane stukture, čine freelancing jako stresnim za ESFJ osobe.
  • Financijski analitičar: Iako su izvrsni za detalje i red, poslovi koji zahtijevaju analitičko razmišljanje i rad s brojevima mogu im biti manje zadovoljavajući.

Što je ESFJ osobnost?


Ako ste napravili Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) test osobnosti i pokazalo se da vas odlikuje ESFJ osobnost, sigurno vas zanima što to točno znači. Riječ je o kratici za ekstrovertiranost, senzornu, osjećajnu i prosudbenu stranu koja je izuzetno izražena kod vas.

esfj najbolji poslovi najgori poslovi


Kako bi dobili osjećaj što to točno znači, pogledajte samo ugrubo objašnjene ključne karakteristike:

  • Ekstroverzija (E): ESFJ osobe su jako društvene, a energiju crpe iz interakcije s ljudima. Uživaju u druženjima i često preuzimaju ulogu organizatora za sva okupljanja i događaje.
  • Senzorika (S): Fokusirani su na sadašnjost i praktične aspekte života. ESFJ osobe uživaju raditi s konkretnim podacima i informacijama te preferiraju stabilno i predvidljivo okruženje.
  • Osjećanje (F): Najčešće donose odluke na temelju osjećaja i vrijednosti. ESFJ osobe su izuzetno empatične i uvijek će uzeti u obzir kako njihove odluke mogu utjecati na druge.
  • Prosudba (J): ESFJ tipovi obožavaju planirati i organizirati sve unaprijed. Jako su strukturirani i preferiraju red i stabilnost u svom životu.

ESFJ osobe su poznate po svojoj brizi za druge, praktičnosti, i da imaju izraženu potrebu za redom i strukturiranjem. Kada tome dodate još da je riječ o ljudima koji su nadasve društveni, pouzdani i uvijek spremni pomoći, možete zaključiti da je riječ o izuzetnim pojedincima koji se uvijek trude da daju svoj maksimum. Ovo je faktor koji je najvažniji za njihov opis, a često je da se veoma brzo iskažu na poslu i pružaju maksimalne rezultate u usporedbi sa svojim kolegama.

Neke od slavnih osoba koje dijele ESFJ osobnost su Taylor Swift, Jannifer Garner, Bill Clinton, Jannifer Lopez, Steve Harvey, a ako zakoračimo u fiktivne likove prepoznat ćete svakako Monicu iz popularne serije Prijatelji kao istinsku predstavnicu ovog tipa osobnosti.

Ključne karakteristike ESFJ osobnosti u teoriji, kao i praksi


ESFJ osobe prema Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) testu osobnosti su najčešće centar društva, ali i  tima, jer je čest faktor da pružaju podršku i pravi su organizatori za sve oko sebe. Često se čine nezamjenjivima u brojnim situacijama zbog izražene snažne empatije, osjećaja odgovornosti i praktičnog pristupa.

esfj najbolji poslovi najgori poslovi


Sve to možemo zaključiti iz teorije, no kako se ove karakteristike manifestiraju u praksi na poslu? Pogledajte samo nekoliko dobrih primjera zadataka idealnih za ESFJ osobe:

  • Organizacija timskih sastanaka i društvenih događaja
  • Upravljanje administrativnim zadacima s visokom preciznošću
  • Pružanje emocionalne podrške kolegama
  • Planiranje i koordinacija projekata

Zagrebimo malo dublje u ESFJ osobnost u praksi, istražujući osobnosti "konzula" kroz sljedeće retke.

Društvenost i ekstrovertiranost

Budući da ESFJ osobe vole biti u centru svih društvenih događanja, to znači da u praksi često organiziraju društvene događaje. Tako da sva timska okupljanja ili zabave možete ostaviti u njihovim sigurnim rukama, a dodatno će se potruditi zbližiti kolege i stvoriti pozitivno radno okruženje.

Senzornost i fokus na detalje

Kada je riječ o poslu, možete računati da će ESFJ osobe biti ekstremno detaljno orijentirane i praktične. Riječ je o ljudima koji pažljivo prate i upravljaju administrativnim zadacima te paze da su svi detalji precizno provedeni, što u konačnosti dovodi do reda i učinkovitosti glede radnog mjesta.

Empatija i osjećajnost

ESFJ osobe su prirodni pomagači pa ćete ih često vidjeti kako volontiraju za ulogu mentora ili savjetnika. Uvijek nude podršku i razumijevanje kolegama, bez obzira koliko je neka situacija teška. Kako prirodno prepoznaju i reagiraju na emocionalne potrebe drugih ljudi, odlični su za održavanje moralne i emocionalne dobrobiti tima.

Organiziranost i prosudba

Osobe s ESFJ osobnosti nikako ne funkcioniraju u "kreativnom kaosu". To su jednostavno ljudi koji vole strukturirano okruženje. Od njih možete očekivati da će efikasno planirati i organizirati projekte, sastanke i druge aktivnosti. Prepustite li im taj zadatak, možete biti sigurni da će sve teći glatko i bez ikakvih problema.

Kako bi izgledale karakteristike idealnog posla da se pita ESFJ osobe?


ESFJ osobe žele da se njihovi prirodni talenti i vrijednosti odražavaju kroz posao, stoga im je prije svega važno da rade s ljudima. Naprosto će procvjetati u drušvenim okruženjima, gdje mogu komunicirati i pokazati svoju empatiju. Upravo se zato često odlučuju raditi kao učitelji, zdravstveni radnici ili menadžeri ljudskih potencijala.

Ništa im manje nije važno niti da je njihovo radno okruženje strukturirano, stabilno i pomalo predvidljivo. ESFJ osobe jednostavno bolje funkcioniraju kada postoje jasno definirane uloge i odgovornosti. Tako se mogu posvetiti korištenju svojih organizacijskih vještina za planiranje i vođenje projekata znatno efikasnije. ESFJ osobama rutine i stabilnost daju osjećaj kontrole i sigurnosti, što im je jako važno.

esfj najbolji poslovi najgori poslovi


Ako se osjećaju da njihov posao nema nekog smisla, osjećat će se jako loše. Zato je važno da imaju dojam kako donose pozitivan utjecaj na druge ljude ili zajednicu. To je ujedno razlog zašto naginju karijerama koje im omogućavaju da pomažu i brinu za druge, budući da im se time pruža osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

Kako se ESFJ osoba može osigurati da je na pravom putu do idealnog posla?


Ako ste ESFJ tip osobe i želite biti sigurni da ste na pravom putu do karijere iz snova, iskoristite svoje snage za dolazak na idealno radno mjesto i to kroz:

  • Samoprocjena: Prije svega morate razumjeti vlastite vještine, talenate i interese. ESFJ osobe trebaju identificirati ono što im je važno u karijeri.
  • Istraživanje karijera: Istraživanje različitih karijera može vam pomoći da osvjestite koja industrija i vrsta poslova vama najviše odgovara prema vrijednostima i talentima.
  • Profesionalna usmjerenja: Rad s karijernim savjetnicima ili mentorima može pružiti podršku i usmjeravanje u pronalaženju idealnog posla.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

FAQ

Koji su idealni poslovi za ESFJ osobe?

Idealni poslovi za ESFJ osobnosti su učitelj, medicinsko osoblje, savjetnik ili menadžer ljudskih potencijala. Ove uloge im omogućavaju da budu korisni i podržavajući, jer oni vole raditi sa ljudima i pomagati drugima. ESFJ osobe često briljiraju u situacijama gdje mogu koristiti svoje vještine organizacije i empatije kako bi poboljšali dobrobit drugih.

Zašto su ESFJ osobe dobre u tim poslovima?

ESFJ osobe su vrhunske u tim poslovima jer su prirodno dobri komunikatori, organizirani, empatični i mogu motivirati druge osobe. Oni znaju kako uspostaviti čvrste odnose s kolegama jer su vrlo socijalni i uživaju u radu s ljudima. Također, ESFJ osobe se izdvajaju u ulogama koje zahtijevaju pažnju na detalje i organizaciju, jer vole kada je sve na svom mjestu i kada svi znaju što se od njih očekuje.

Kako ESFJ osobnosti reagiraju na stres na poslu?

ESFJ osobe ne vole nepredvidljive situacije i najbolje funkcioniraju u strukturiranom okruženju, a najbolje reagiraju na stres kada imaju podršku tima.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa